Welkom bij Molen de Traanroeier

Nieuw riet voor De Traanroeier

In september 2017 deed Molen De Traanroeier mee met de BankGiro Loterij Molenprijs. Met de slogan 'De Traanroeier waterdicht' haalde de Texelse molen de meeste stemmen. De Traanroeier won en de droom, nieuw riet op de romp, kwam heel dichtbij. In januari 2018 bleek, nadat er bij stormen gaten in de kap waren gewaaid, dat ook de kap hard aan nieuw riet toe was. De Gemeente Texel heeft vervolgens besloten bij te springen. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stift zegden bijdragen toe. Dankzij al deze steun kon het riet op zowel de romp als de kap worden vervangen. Dat is in de zomer van 2018 gebeurd; de molen staat er sindsdien weer stralend bij!

Over De Traanroeier

Molen De Traanroeier is een nog werkende graanmolen in Oudeschild op Texel. Kom op bezoek en ontdek hoe je graan maalt met een windmolen!

Molen De Traanroeier is gebouwd in 1727 in Zaandam. Nadat hij daar bijna 200 jaar dienst had gedaan als graanmolen, is hij naar Texel verplaatst. Sinds 1902 bepaalt de karakteristieke molen de skyline van Oudeschild. De Traanroeier is als onderdeel van Museum Kaap Skil te bezoeken. Een ploeg vrijwillige molenaars laat de molen regelmatig draaien. Het meel van de molen wordt in het museum verkocht en op het eiland in brood en taart verwerkt.

Een rare naam

Molen De Traanroeier dankt zijn naam aan de plek waar hij oorspronkelijk stond. Dit was in Zaandam aan de Weer, op de kruising met de Traanroeyersloot. Met het roeien van traan had de molen zelf niks te maken.

 

Bezoek de molen

Bezoek
de molen

READ MORE
Steun de molen

Steun
de molen

READ MORE
Geschiedenis van de molen

Geschiedenis
van de molen

READ MORE

Adres:

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild

Contact:

Telefoon: 0222- 314 956 (Kaap Skil)
E-mail: info@kaapskil.nl

Openingstijden:

De Traanroeier is te bezoeken via Museum Kaap Skil

Openingstijden museum:

Dinsdag t/m zondag van 10:00 - 17:00
In juli en augustus dagelijks