Open Molendag op 11 mei '24

Op zaterdag 11 mei doen we weer mee aan Open Molendag! Molen De Traanroeier is dan, los van Museum Kaap Skil, gratis te bezoeken tussen 10 en 16 uur. Van 11-15 uur worden er pannenkoeken gebakken, die voor € 1,50 per stuk worden verkocht. De volledige opbrengst gaat, vanzelfsprekend, naar het onderhoud van de molen.

Extra tip voor alle molenliefhebbers die dat weekend op Texel zijn: ook molen Het Noorden is open. Bezoek onze graanmolen en die prachtige poldermolen allebei op 11 mei!

Afdrukken

Open Monumentendag 2023

Kom naar ons bewegend, levend monument op 9 september! Op die dag is het Open Monumentendag en is de molen gratis, los van het museum, te bezoeken. De ingang bevindt zich aan de Barentszstraat. De molenaars zijn aanwezig voor vragen en uitleg en zetten de molen in werking. Op de begane grond bakken vrijwilligers heerlijke pannenkoeken van het meel van de molen. Heb je de smaak te pakken gekregen? Koop dan meteen een kilo tarwe- of speltmeel om thuis mee aan de slag te gaan.

Graag tot ziens op 9 september tussen 10 en 16 uur!

Afdrukken

Open Molendag op Texel

Zaterdag 13 mei, tijdens de nationale Open Molendag, zijn zowel molen De Traanroeier als molen Het Noorden open voor publiek. Bij beide molens zijn molenaars aanwezig. Zij laten de wieken draaien en geven uitleg. De twee molens zijn heel verschillend, dus echt een aanrader om beide te bezoeken!

In De Traanroeier bakken vrijwilligers flensjes en drie-in-de-pannen. Ze zijn voor € 1,50 te koop ten bate van de molen. Om zelf te voelen hoeveel kracht nodig is om graan te malen met molenstenen, kan de handmaler worden uitgeprobeerd. De molenaars zijn van 10-16 uur aanwezig om te vertellen over het mechaniek van de molen en uitleg te geven.

Molen Het Noorden is een compleet andere molen dan De Traanroeier. Ze hebben heel verschillende functies, De Traanroeier is een graanmolen en Het Noorden een poldermolen, en de vorm  is anders. De Traanroeier is een stellingmolen met een omloop rondom. De wieken komen tot aan de omloop. Het Noorden is een grondzeiler; de wieken reiken tot aan de grond. De wieken van De Traanroeier hebben kleppen, Het Noorden heeft zeilen. Het Noorden is een uitzonderlijk grote molen, ooit geschikt om polder Het Noorden te bemalen.

Molen De Traanroeier is normaal gesproken als onderdeel van een bezoek aan Museum Kaap Skil te bezichtigen. Op Open Molendag is de molen losgekoppeld van het museum. Hij is dan via de ingang aan de Barentszstraat te bereiken en is gratis toegankelijk. Wie naar het museum wil, moet daarvoor even de hoek omlopen naar de hoofdingang. De Traanroeier is op 13 mei van 10-16 uur open, Het Noorden van 10.30-15.30 uur.

 

Afdrukken

De Traanroeier doorgelicht

Begin april is er gewerkt aan molen De Traanroeier. Op het buitenterrein van Museum Kaap Skil stonden een verreiker en een hoogwerker, zodat de molenmakers helemaal tot aan het wiekenkruis konden komen. Er zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het doorhalen van de roeden, het repareren van kapotte kleppen op de wieken en het controleren van de staartbalk. Het was bij elkaar een flinke, maar noodzakelijke klus.

Op de wieken van een molen komen enorme krachten te staan. Zeker als het flink waait. Het is daarom van levensbelang dat het wiekenkruis stevig is. Dit moet periodiek gecontroleerd worden door de roeden door te halen, iets wat alleen door een molenmaker kan worden gedaan. Het doorhalen van de roeden moet elke tien jaar gebeuren. Bij molen De Traanroeier gebeurt het vaker, omdat de molen op het terrein van het museum staat en er daardoor altijd veel mensen omheen lopen.

Het punt waar de wieken elkaar kruisen, zit verborgen in de askop. Hier kan, bij een metalen wiekenkruis, roestvorming optreden of kan scheurvorming door metaalmoeheid ontstaan. Dit is dan van buitenaf niet te zien. Het zogenaamde doorhalen van de roeden dient om dergelijke euvels op te sporen. De roeden worden daarbij uit de askop getakeld en geïnspecteerd. De molenmaker was gelukkig tevreden met wat hij zag bij De Traanroeier. Hij heeft de roeden, die bij De Traanroeier van staal zijn, op de plek van het kruis schoongemaakt en opnieuw geverfd. De komende vijf jaar hoeven de roeden niet opnieuw doorgehaald te worden.

De molenmakers zijn heel drukbezet, dus als ze er eenmaal zijn, doen ze meteen meerdere klussen aan de molen. Er waren een paar kleppen op de wieken van De Traanroeier kapot, die zijn vervangen. En omdat de schilder enige tijd geleden had gezegd dat de staartbalk mogelijk verrot was, hebben ze daar ook naar gekeken. Dit bleek gelukkig niet het geval. De vrijwillige molenaars kunnen De Traanroeier de komende jaren weer veilig laten draaien!

Afdrukken

Donateurskoffie op 12 maart

Op zondag 12 maart hebben we een koffiemoment gepland, om onze donateurs te bedanken voor hun steun en ze bij te praten over de molen. We beginnen om 10 uur, de deur gaat om 9.45 uur open. We zullen dan terugkijken op afgelopen jaar, vooruitkijken naar dit jaar en onze nieuwe handmaler tonen. U mag hem zelf proberen!

Afdrukken

Meer artikelen...

Adres:

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild

Contact:

Telefoon: 0222- 314 956 (Kaap Skil)
E-mail: info@kaapskil.nl

Openingstijden:

De Traanroeier is te bezoeken via Museum Kaap Skil

Openingstijden museum:

Dinsdag t/m zondag van 10:00 - 17:00
In juli en augustus dagelijks